Žijeme v Černovicích, žijeme pro Černovice a chceme, aby se vám i nám žilo co nejlépe

Černovicím nově vládne koalice pěti stran (ČSSD, Černovičtí patrioti (STAN), ANO, ODS a KSČM)

Přinášíme poněkud delší report ze včerejšího zasedání.
Snažili jsme se na včerejším zasedání plnit opoziční roli a předkládat alternativní návrhy, ovšem neúspěšně. Již dříve jsme navrhli starostovi svolat zasedání do většího sálu, protože se dala očekávat větší účast občanů. Našemu návrhu nevyhověl a tak se občané museli tlačit na chodbě a někteří z nich i stát.
1. Naši členové zastupitelstva kritizovali chování ČSSD při podepisování koaliční smlouvy. Jak konstatoval náš lídr Ladislav Kotík, v Černovicích nerozhodují ani občané, ani místní politické strany, ale především stranické sekretariáty, finanční zájmy v Pískovně a strach o své teplé místečko.
2. Navrhli jsme, aby se kandidátů na volené funkce mohli ptát i občané. Neúspěšně.
3. Navrhli jsme srovnat odměny v komisích. V současnosti je to tak, že zastupitelé dostávají za svoji práci až desetinásobek toho, co dostávají nezastupitelé. Neúspěšně.
4. Stávající koalice si dále odsouhlasila pravomoc pro radu schvalovat rozpočtová opatření do výše 500 000 Kč (dosud to bylo jen 100 000 Kč). To opět výrazně snižuje pravomoci zastupitelstva.
5. Navrhli jsme to, aby jednatelé pískovny jednali vždy společně. Neúspěšně.
6. Vrcholem dne asi byla volba kontrolního výboru. Je zvykem a slušností, aby tento výbor měla opozice. Předsedou výboru byl ovšem zvolen komunistický zastupitel pan Vítek, který zastupuje nejmenší stranu v zastupitelstvu a má rodinné vazby na další členy koalice. Celou dobu hlasoval pro návrhy koalice a je tak, stejně jako v minulosti, její nedílnou součástí. Opoziční strany mají navíc v pětičlenném výboru pouze 2 členy a nemají tak ani většinu.
7. Navrhli jsme, aby se zasedání konala do budoucna od 17 hodin. Jako už několikrát nám bylo slíbeno, že to koalice zváží. Zvažovala už několikrát, ale ke změně se neodvážila. Bojí se snad někdo občanů?
V průběhu zasedání jsme několikrát od nově zvolených představitelů radnice slyšeli o tom, že chtějí komunikovat i s opozicí. Styl navolení kontrolního výboru mluví o všem o něčem zcela jiném.
Přesto přese všechno budeme i nadále důsledně plnit naši opoziční roli tak, jak jsme to dělali v posledních čtyřech letech. Jsme připraveni podpořit dobré věci, ale očekáváme i díky našemu volebnímu výsledku určitou vstřícnost i od nově vzniklé koalice.

Přejít k navigační liště