Žijeme v Černovicích, žijeme pro Černovice a chceme, aby se vám i nám žilo co nejlépe

Údržba zeleně bude dražší. Bude i horší?

Ze strany vedení MČ Brno-Černovice v poslední době zaznívá kritika práce PET group. Jsme přesvědčeni, že údržba zeleně se letos zhoršila spíše kvůli špatnému řízení a nedostatečné kontrole. Kdo pravidelně jezdí například přes Komárov, dobře ví, že v této městské části si na upravených trávnících a keřích zakládají. A kdo zde zajišťuje údržbu? Ano, je to PET group, která u nás tak kritizována.

Tato firma začala s údržbou zeleně v Černovicích na jaře 2019. Z počátku vždy trvá, než se každý seznámí s novým prostředím. V tomto období jsem jsme se spolu se zaměstnanci odboru životního prostředí věnovali této záležitosti naplno, a i díky tomu vypadaly Černovice v loňském roce o poznání lépe. Mistr údržby pan Láník i jeho kolegové jsou spolehliví, pracovití a své práci opravdu rozumí. Bylo nám ctí s nimi spolupracovat. Je škoda, že o takové lidi přijdeme.

Od jara 2022 bude mít údržbu zeleně na starosti četa pracovníků spadající pod úřad městské části. Podobně to funguje i v jiných MČ, například v Židenicích nebo Tuřanech. A ze zkušeností obou vyplývá, že údržba vlastními silami je minimálně stejně nákladná a často i dražší. Je třeba nakoupit techniku, zajistit prostor pro její parkování, dílnu na opravu strojů a sklad náhradních dílů. Ti, kteří si potrpí na předpisy, jistě ví, že dle vyhlášky týkající se vybavení provozoven je nutné zajistit zázemí pro zaměstnance, hygienické vybavení včetně sprch, WC se stavebně oddělenou předsíňkou, odpočinkovou místnost s kuchyňkou a mnoho dalšího. Žádné takové prostory v Černovicích nejsou. Plánuje se využití budovy Černovického nádraží, která je ovšem v havarijním stavu. Je v majetku Správy železnic, její úpravy budou v řádu několika milionů korun. Možná, že nová četa bude po nějaké době fungovat na jedničku, ale její zřízení a provoz bude naši městskou část stát výrazně víc peněz, než nám vedení v současnosti tvrdí.

Přejeme naší městské části, aby vypadala upraveně a důstojně. Aby se lidem při vyslovení slova „Černovice“ vybavilo hezké a udržované prostředí a aby se nestalo, že nový způsob údržby bude nejen dražší, ale i horší.

Přejít k navigační liště